תפריט חיפוש

פיצוי בגין עגמת נפש עקב ליקויים ברכוש משותף

21 יולי, 2024 |
ד"ר אברהם בן עזרא

כאשר רוכש דירה מקבלן, מקבל את דירתוֹ, איכות המגורים בה הינה פונקציה של רמת הגימור של ד' אמות הדירה, אך איכות המגורים מושפעת גם מהליקויים, ככל שישנם, ברכוש המשותף.

בית המשפט המחוזי בחיפה דן בעניין השפעת הרכוש המשותף על דיירים בבניין, וזכויותיהם בוֹ, בת"א 1756/79 קראוס יהושע ואח' נ' שיכון ופיתוח לישראל בע"מ, שופטת: טובה שטרסברג - כהן, ופסק כדלקמן:

"לדירה בבית משותף לעולם צמוד רכוש משותף שהבעלות בו היא בחלק בלתי מסויים. (דברים אלה נכונים גם לגבי בית שטרם נרשם כבית משותף והוא ראוי להרשם ככזה).

קונה בעל דירה זכאי לכך שבנוסף לדירתו יוכל הוא ליהנות מן הרכוש המשותף כולו. הרכוש המשותף אינו עומד אמנם לשמושו הבלעדי של בעל הדירה שכן הוא שותף בו עם אחרים, אך בעלות משותפת זו אינה מצמצמת את חובתו של המוכר כלפי כל אחד מהקונים, ועליו לספק לכל אחד מהם בנוסף לדירתו גם את הרכוש המשותף בשלמותו."

לפיכך, הרוכש דירה מושפע מהרכוש המשותף ובעל זכות כלפי המוכר בגין ליקויים בוֹ, וכן הוא זכאי לפיצוי בגין עגמת נפש שנגרמת לו עקב ליקויים ברכוש משותף.

ראה גם ת"א 27849-10-16 נציגות הבית המשותף ברח' ישראל גלילי 25 ראשון לציון ואח' נ' גינדי מגדלי הלאום בע"מ ואח', בית המשפט המחוזי בתל אביב, שופט: גלעד הס.

בתיק זה נדונה תביעת ליקויי בניה ברכוש המשותף בבניין מגורים רב קומות בכתובת הנ"ל. חוות הדעת המקצועית מטעם הדיירים נערכה ע"י מהנדס המבנים יואל בן עזרא, ממשרד "בן עזרא מתכננים ויועצים בע"מ", וכמומחה מטעם הנתבעת שימש המהנדס אמיל ברגינר. מומחה ביהמ"ש - יוחנן ג'רבי. ב"כ הדיירים בתיק זה - עו"ד טל רבינוביץ.

ביהמ"ש קיבל חלקים ניכרים מהתביעה וחייב את הנתבעת לשלם לתובעים בגין ליקויים וירידת ערך סכום של כ- 3.6 מיליון ₪, וכן לבצע תיקונים בתחום חיפויי חוץ, והארכת תקופת האחריות בגין נזקי איטום בחניון.

כחלק מהפיצוי הכספי, נכלל פיצוי בגין עגמת נפש לפי חישוב של 2,500 ₪/דירה x 78 דירות = 195,000 ₪..

תימוכין לקביעה זו נכללו ופורטו בסעיפים 339 עד 341 לפסק הדין.

הכלל הוא כי ליקויים ברכוש המשותף יוצרים עילה לפיצויים בגין נזק לא ממוני (עגמת נפש) לכל דיירי הבניין.

 

 

 

 

טוען סינון...ajaxSpinner