אוורור מכני
תקנת התכנון והבניה מאפשרות חלופה לאוורור חללים בדירה ע"י חלון הנפתח אל אוויר חוץ, וכאשר לא מתאפשר אוורור אל אוויר חוץ - ישנה אפשרות תקנית (העומדת בדרישת התקנות) לבצע אוורור מכני באמצעות וונט.
כשמומחה בודק מבנה ורואה וונט, הוא בדרך כלל מסמן "וי" ועובר לפריט הבא. יצוין כי קיומו של אוורור מכני באמצעות וונט - אינו מהווה אוורור תקין כל עוד אופן התקנת הוונט, סוגו ותוואי מעבר האויר אל אויר חוץ - אינו מותאם לדרישות התקנות.
סוגיה זו עלתה בת"א 56916-08-20 צוקלו נ' גינדי, פורסם בפדאור. (ב"כ הדיירים - עו"ד טל רבינוביץ'). ראה שם סעיף 41, המצוטט להלן בשלמותו:
"41. עמ' 6-7 לחוות דעת מומחה התובעים - אוורור חדר שירותי אורחים:
א. מומחה התובעים מצא, כי האוורור הוא מכני. "מהוונט עולה צינור האוורור אנכית בתקרת החדר, מתעקל לכיוון אופקי, ויוצא אל אוויר חוץ". המומחה סבר כי התקנה זו אינה יעילה ומנוגדת לתקנות. במצב דברים זה יש לבטל את האוורור הקיים ולבצע אוורור אופקי בלבד עם פתח בקיר ולא בתקרה, עם שינוי כיוון אחד בלבד. כמו כן, יש להפריד את הפעלת האוורור מהתאורה. העלות: תיקוני הגבס 1,000 ש"ח; ביטול המערכת הקיימת וסילוקה 500 ש"ח; תכנון וביצוע מערכת אוורור חלופית 2,200 ש"ח (סה"כ 3,700 ש"ח).
ב. לשיטת מומחה הנתבעות, על פי תקנה 2.61 לתקנות התכנון והבניה יש צורך בשלושה חילופי אוויר בשעה. משעה שמומחה התובעים לא צירף כל אסמכתא לכך שכמות חילופי האוויר קטנה מכך, לא קיים ליקוי.
ג. מומחה בית המשפט קבע, כי הוא לא יכול היה לבדוק ולאתר ליקוי באוורור החשמלי. בתשובות לשאלות ההבהרה ענה, שאם ייקבע כי יש לבצע תיקון, עלותו עומדת על 2,800 ש"ח. בחקירתו חזר על כך שיש לבחון את מספר חילופי האוויר וכי הוא לא יכול היה לבדוק זאת (עמ' 10 ש' 9, עמ' 11 ש' 2-3).
ד. בסיכומי התובעים נטען, כי האוורור המכני עולה אנכית מתקרת החדר, ואז מתעקל אופקית ויוצא אל אוויר החוץ. לטענתם, הליקוי אינו מתייחס להחלפות האוויר בשעה, אלא לכך שצינור האוורור צריך להיות ישיר, לפי תקנה 2.45, שכן שינוי הכיוון גורם לפגיעה בתפוקת הוונטה. בהתאם לתשובת מומחה בית המשפט, התובעים מבקשים לפסוק פיצוי בסך 2,800 ש"ח, בצירוף מע"מ ופיקוח.
ה. בסיכומי הנתבעות נטען, כי אין פסול בהתקנת הצינור עם שינוי כיוון. התובעים לא ערכו בדיקה לבחינת מספר החלפות האוויר ולא הציגו אסמכתא לכך. בתקנה 2.47 לתקנות התכנון והבניה נקבע כי בשיטה של אוורור מכני, הדרך לבחון אם האוורור נאות היא באמצעות בדיקה של כמות חילופי האוויר, כפי שהעיד מומחה בית המשפט (עמ' 10 ש' 9, 35-36). התובעים לא ערכו בדיקה מתאימה לבחינת מספר החלפות אוויר, ועל כן לא הוכיחו כי נגרם להם נזק.
ו. בעניין זה ראיתי לקבל את טענת התובעים. זאת, מכיוון שתקנה 2.45 לתקנות התכנון והבניה קובעת כי "צינור איוור נפרד המצויד במאוור מיכני זעיר בפתח כניסתו לחדר שירות יותקן באחת הדרכים האלה: (1) צינור העובר אנכית מחדר שירות ומזדקף מעל הגג; (2) צינור העובר אפקית מחדר שירות אל אוויר החוץ דרך קיר חיצון; (3) צינור כאמור בפסקה 2 שאליו יכול שיסתעף צינור משנה לאיוור המטבח של אותה דירה" (ר' גם ת"א (של' חי') 54877-11-18 גרינצייג נ' פנורמה הצפון חברה לבניה בע"מ (5.10.2021)). מומחה הנתבעות ומומחה בית המשפט לא סתרו את קביעתו של מומחה התובעים כי הצינור במקרה דנן עולה אנכית ואז מתעקל אופקית, וזאת לכאורה באופן שאינו עולה בקנה אחד עם התקנה. אמנם, מומחה בית המשפט ציין (וזאת בהתבסס על תקנה 2.47), כי המבחן הוא מספר החלפות האוויר, אך ממילא הוא לא בחן את מספר החלפות האוויר ולא סתר את ממצאי מומחה התובעים.
ז. לא מצאתי לנכון להסתפק באמירתו של מומחה בית המשפט כי לא היה ביכולתו לבדוק את מספר החלפות האוויר, ודי בכך שהאוורור המכני שהותקן, לכאורה אינו עומד בהוראות התקנות. בהתאם לקביעתו של מומחה בית המשפט, עלות התיקון היא 2,800 ש"ח, וסכום זה ייפסק לטובת התובעים (בתוספת מע"מ ופיקוח הנדסי)."
הקורא מופנה לפסיקה זו - ובחינתה מהיבט חשוב נוסף:
מומחה התביעה (מחבר מאמר זה) בדק את האוורור המכני וקבע בחוות דעתו כי הצנרת אינה עולה ישירות כלפי מעלה, או עוברת אופקית בקו ישר אל אויר חוץ - אלא עולה אנכית מעלה מפתח בתקרת חדר שירות, ובהמשך מתעקלת לכיוון אופקי, והסדר זה נוגד את דרישת התקנות.
להלן תקנה 2.45 מובאת בשלמותה בעניין זה:
"2.45 צינור אוויר נפרד המצוייד במאוור מיכני זעיר בפתח כניסתו לחדר שירות יותקן באחת הדרכים האלה:
(1) צינור העובר אנכית מחדר שירות ומזדקף מעל הגג;
(2) ינור העובר אפקית מחדר שירות אל אוויר החוץ דרך קיר חיצון;
(3) צינור כאמור בפסקה (2) שאליו יכול שיסתעף צינור משנה לאיוור המטבח של אותה הדירה."
מומחה הנתבעת לא התמודד בחוות דעתו עם סוגיית תוואי צנרת האוורור, אך טען כי מומחה התביעה לא בדק את מספר החלפות אויר לשעה - (דרישה אחרת בתקנות) - ולכן לא הוכח ליקוי.
מומחה בית המשפט החזיק בדעה של מומחה הנתבעת, ורק בתשובה לשאלת הבהרה אישר כי ביצוע התוואי לפי דעתו של מומחה התביעה אפשרי בעלות של 2,800 ₪ + מע"מ.
לאמור, בידי ביהמ"ש היו 3 חוות דעת:
ראשונה - של מומחה התביעה אשר בדק את תוואי הצנרת.
שניה - של מומחה הנתבעת אשר לא בדק את תוואי הצנרת.
שלישית - של מומחה בית המשפט, אשר לא בדק את תוואי הצנרת.
ביהמ"ש העדיף את חוות דעתו של מומחה התביעה, המומחה שבדק, ובדיקתו לא נסתרה..
ראה תרשים א'.