תפריט חיפוש

פרדוכס תכנון החניה המכנית

14 מאי, 2025 |
ד"ר אברהם בן עזרא

העיר המודרנית בעשורים הראשונים של המאה העשרים ואחת, משקפת תהליכים מואצים של אורבניזציה, גלובליזציה ודיגיטציה אשר שינו מן היסוד את אורח החיים והמגורים בתוכה.

העיר המודרנית מהווה סביבה עירונית דינמית ומורכבת שבתוכה התושבים נאלצים להתמודד עם מתחים: בין: נגישות - לבין שירות, ובין: צפיפות ועומס - לבין קישוריות גלובלית במצב של ניכור חברתי ובדידותו של הפרט.

אחת הדרכים בהן ביקשו מתכנני ובוני הערים להתמודד עם בעיית העומס והצפיפות, היא ע"י המצאה טכנולוגית שנראית לכאורה שלב בחתירה לקידמה - החניונים המכניים. הנה, באמצעותם יש חניה בשפע לכל דורש. החניון המכני מאפשר חניה אנכית יעילה על שטח מצומצם, ובא לציון גואל.

"אליה וקוץ בה" - מתקבלת תוצאה הפוכה: מגה-צפיפות של כלי רכב עם קשיים תפקודיים מורכבים, סיכונים, תקלות, זמן מופרז הנדרש לתפעול יציאה וכניסה אל ו-מתוך מיקומים פנימיים או גבוהים/נמוכים ביחס למפלס הכניסה, שפע של תקלות בעיקר בעת הפסקת חשמל והצורך להיעזר בכוח חליפי, ליקויי בטיחות, וכן, ליקויי נגישות וצפיפות מופרזת במרחב האורבני הצפוף מלכתחילה.

דומה שהחתירה לפתרון - גרמה למבוי סתום תרתי משמע ולהחרפת הבעיה.

החניון המכני, שבמקורו בא לעולם כפתרון תכנוני לעומס חניה ותחבורה, הינו תופעה חברתית-אדריכלית המגלמת את הפרדוכסים של העיר המודרנית.

 

 

הצפיפות העירונית

הצפיפות העירונית היא גם תוצר של מדיניות תכנון, גורמים חברתיים וביניהם כאלה המשתנים ושאינם ניתנים לחיזוי. הלחץ על התשתיות נוצר ע"י תיעדוף של תחבורה פרטית, וריכוז רבי קומות למגורים ולעסקים במרכזי המע"ר - בשטחי קרקע מצומצמים.

היה מצופה כי כל פתרון חדשני ייבחן לא רק על פי קריטריונים של ניצול הקרקע, אלא גם ובעיקר על פי ההשפעה של הרעיון שבפתרון על החיים במרחב העירוני.

לו היו נבחנים באובייקטיביות ובגישה מדעית ההשפעות של החניון המכני על החיים - בצד בחינת ניצול הקרקע - יתכן שהמסקנה מלכתחילה הייתה מובילה לגנוז את הרעיון של החניה המכנית, המזכירה לול קומות של תרנגולות.

 

ההמצאה התכנונית-מכנית

החניון המכני נולד בעקבות הצורך המהותי לאפשר חניה למספר רב של כלי רכב בשטח קרקע מינימלי. צורך זה אקוטי בעיקר באזורים עירוניים צפופים.

ההמצאות הן מגוונות - בהן פלטפורמות נעות אופקית ואנכית, מעליות לכלי רכב, קארוסלות - אחסון סיבובי, ועוד.

החניון המכני מסוגל להכפיל ואף לשלש את מספר מקומות החניה בשטח נתון, ובכך לחסוך שטח יקר ליזם ולקבלן.

 

בעיות ואתגרים

כאמור, החניון המכני מוסיף ומגביר צפיפות. כתוצאה מכך זמני ההמתנה בעת הוצאת רכב ממקומו מתארכים לכדי עשרות דקות בשעות עומס, והעיכובים גורמים לחסימות כולל חסימת כל מערכת החניון המכני - עד כדי קריסתו.

בנוסף, החניון המכני יוצר ריחוק פיזי ונפשי בין המשתמש לבין רכבו, מהלך המפחית את תחושת הביטחון מבעל הרכב.

כדי "להשתתף" בחוויית החניון המכני, דרושה מיומנות טכנית גבוהה לאין שעור מזו הדרושה לשם שימוש בחניון רגיל, ולעיתים קרובות מדי המערכת לא מתאימה לאוכלוסיה עם מגבלויות - לא רק בכך שאינה כוללת חניות העומדות בסטנדרד החוקי לגבי חניית נכה, אלא גם מהבחינה התפעולית.

חשוב על כך ששכחת פריט כלשהו ברכב, הנמצא בחניה מרוחקת ללא גישה פשוטה... (הפריט - יכול להיות גם תינוק שנרדם); חשוב על מקרה של אובדן מפתח, או על תקלה כלשהי במכונית הרחוקה/המתרחקת... וטרם דובר על מגבלת גובה ורוחב, מידות שנקבעות ע"י היצרנים במשורה ואינן מתאימות לכל סוגי הרכב החונה בחניון רגיל.

הקשר בין בעלי הרכב לבין הרכב טופח במשך עשרות שנים ע"י מומחי נהיגה ואוהבי מכוניות, והנה בא החניון ומשנה את הכללים.

 

ישראל והעולם

בחיפה - הוצב חניון מכני רב קומתי ברח' העצמאות בקצהו הצפוני, והחניון - שיכול להכיל עשרות מכוניות - בדרך כלל ריק...

בתל אביב נבנו חניונים מכניים רבים בבנייני מגורים כפתרונות חניה מועדפים, אולם הדיירים האמורים להשתמש בהם, במקרים רבים לא משתמשים על אף מצוקת החניה בעיר, ורבים מביעים חוסר שביעות רצון עקב תקלות תכופות, ריחוק מהמכונית וסיבות של נוחות תפעולית, כולל התאמת המכוניות לסד של החניון המכני.

בערים כמו טוקיו, סיאול, ניו יורק ועוד - נעשה שימוש נרחב בחניונים המכניים כבר עשרות שנים; עם מערכות מכניות יקרות מבחינת תפעול ותחזוקה, הדורשות משמעת מחמירה, שכנראה לא מתאימה למשתמש הישראלי.

מכל מקום, בשלב זה לא נראית מגמה של עליה ועידוד השימוש בחניון המכני לסוגיו בערי העולם.

 

מסקנות והמלצות

החניון המכני מהווה עדות ותזכורת לכך שלא כל פתרון חברתי או עירוני הוא חיובי.

במגמה לפתור את בעיית הצפיפות - הובא כפתרון החניון המכני שמגביר את הצפיפות.

רצוי לעודד תכנון עירוני שיפחית את התלות במכונית הפרטית תוך העדפת תחבורה ציבורית.

יצוין כי במדינת ישראל אין תקנות ואין תקנים המסדירים את הנתונים התכנוניים של החניון המכני מבחינת מידות, דרכי גישה בסביבתו, בטיחות ותפעול.

קיים תקן ישראלי 5437 "ציוד חניה מכני של כלי רכב" - נובמבר 2005, אך התקן מסוייג ואינו דן כלל בהיבטים של גורמי סיכון מגוונים כמפורט בסעיף 12 בו, ובנוסף, ב"מודע למשתמש" (סעיף 7) רשום בתקן -

"אם יש צורך להכשיר משתמשים, תיכלל תכנית ההכשרה בהוראות".

לא ברור מה דינו של משתמש, שנכשל במבחן ההכשרה בו מדובר...

לאמור, התקינה וחקיקת המשנה - חסרה ולא קיימת לגבי החניון המכני, ומוטב להימנע מפתרון חניה זה לחלוטין.

לא במקרה לא הותקנו תקנות, ולא התפתחו במסגרת חקיקת המשנה תקנים. תחת זאת, מומלץ להתקין תקנות האוסרות שימוש בחניה מכנית - כי אין בכלי זה התפתחות עירונית חיובית.

 

טוען סינון...ajaxSpinner