ביצוע התיקונים על ידי הנתבעת – לא בכל תנאי
כאשר מתגלים ליקויי בניה בדירה ( או ברכוש המשותף), ומוגשת תביעה בנזיקין, יש והקבלן טוען כי ניסה לבצע תיקונים אולם הדיירים סרבו לאפשר לו זאת.
על פי ת"א 58418-03-11 אליהו שמש נ' פרץ בוני הנגב בע"מ, בית משפט השלום בתל אביב, שופט: יאיר דלוגין, נפסק כי שליחת פועלים לבניין או לדירה ע"י הקבלן כדי לבצע תיקונים – אינה הדרך הנאותה לבצע תיקונים, ודברי בית המשפט מדברים בעד עצמם:
"גם עמדת הנתבעת, לפיה אין זה מחובתה לפרט בפני התובעים את אופן הביצוע של הליקויים, אינה מקובלת עליי. בעניין זה בדיוק הבעתי דעתי לאחרונה במקום אחר (ראה ת.א 55698-01-11 אלון משה ואח' נ' אורן – הסלע בניה והשקעות ב"מ – פורסם באתרים משפטיים) [פורסם בנבו] ואין לי אלא לחזור על הדברים שאמרתי שם, הרלוונטיים בחלקם גם לעניינינו ולפיהם (ההדגשה בקו שלי – י.ד.) : "קבלן מסודר שממלא חובתו לביצוע תיקונים כדבעי ובתום לב, חייב להסדיר עם הדייר מראש ובצורה מסודרת (רצוי בפגישה בדירה), את לוחות הזמנים של ביצוע התיקונים ואת אופן ביצועם. ביצוע תיקונים בדירה גורם אי נוחות רבה לדייר. על הקבלן לספק לדייר מראש את כל הנתונים שיאשפרו לו להכין את הדירה ואת עצמו לצורך כך (הזזת רהיטים וכיסויים, לקיחת חופש מהעבודה וכ"ו). המחזה הנפוץ במקומותינו, של משלוח פועלים לביצוע תיקונים, כמעט ללא התראה, ללא תכנון מראש וללא קביעת לוחות זמנים, אינו נאה ואינו יאה ויתרה מכך – מעיד על חוסר רצינות של הקבלן, נוגד כללי התנהגות מקצועיים סבירים ומהווה לדידי הפרה של חובת תום הלב שחב הקבלן בביצוע החוזה ובקיום התחייבותו לתיקון ליקויים לפי החוק ולפי חוזה המכר."
הדירה אינה אתר בניה, ומרגע אכלוסה כבר אינה ברשותו של הקבלן.
עוד נפסק בפסק דין אליהו שמש נ' פרץ בוני הנגב, כי סרוב הדיירים לבצע תיקונים תוך כדי מהלך התביעה – לאחר הגשתה – חסר משמעות ואינו סרוב.
ראה גם החלטה מיום 01.04.2015 בת"א 61556-01-15 נאות חן הגורן בע"מ נ' ירקוני, סעיף 12 שם:
"לטעמי, ההתעקשות על ביצוע כל פעולה באמצעות עורך הדין מכבידה קודם כל על התובעים ועל באת כוחם, אולם כיוון שהתובעים ובאת כוחם נחושים לפעול בדרך זו, אין כל הצדקה לקבוע כי מדובר בהתנהלות פסולה. כך בפרט כאשר לא ניתנו דוגמאות קונקרטיות למקרים בהם התנהלות זו מנעה בפועל ביצוע פעולה כלשהי. יודגש לעניין זה כי אני מקבל ללא כל הסתייגות את מסקנת בית המשפט השלום בתל-אביב בת.א 55698-01-11 לפיה דרישה לקבלת לוחות זמנים ותוכניות לגבי תיקונים לגיטימית ביותר כאשר התובעים מתגוררים בדירה וממילא ביצוע התיקונים גורם להם לאי נוחות רבה."
סיכומו של דבר – בהיות הדירה מאוכלסת, והיא ברשות הדיירים וכבר אינה בבחינת אתר בניה, אם הקבלן מעוניין בביצוע תיקונים בה כדי להקטין את נזקו, נדרש שהוא ימציא לדיירים לוח זמנים לביצוע התיקונים, וכן תוכניות ביצוע, פירוט אילו תיקונים יתוקנו ואופן ביצועם.
פסק דין נאות חן הגורן נ' ירקוני ניתן ע"י הרשם הבכיר ניר זיתון; את התובעים (המשיבים – משפ' ירקוני) יצגה עו"ד טל רבינוביץ.