תפריט חיפוש

דלת הזזה לממ"ד

24 ספטמבר, 2015 |
אינג' יואל בן עזרא

דלת אשר חוסמת פרוזדור בדירת מגורים - איננה אי התאמה לתקנות, אך היא ליקוי בטיחותי.

ככלל, דלתות תיפתחנה כלפי החלל אותן הן משרתות, אולם דלת הממ"ד תמיד תיפתח כלפי חוץ (לכיוון הפרוזדור), וזאת מהטעם של מיגון הממ"ד.

אין ספק שכיוון הפתיחה של דלת הממ"ד, כפי שנקבע בתקנות - כלפי חוץ, מנוגד להיגיון האדריכלי, ויוצר סיכון בטיחותי ואי נוחות בפרוזדור. על האדריכל מוטלת המשימה - לאפשר דירה עם ממ"ד תקני מחד, ומאידך - פרוזדור בטיחותי ומרווח.

בעניין דומה קבע בית המשפט ת"א 26800-10-10 אזוגי נ' אפריקה ישראל, בימ"ש שלום חיפה, שופט: אחסאן כנעאן, פס"ד מיום 03/07/2014:

"דלת הממ"ד

המומחה מטעם התובעים קבע כי דלת הממ"ד שנפתחת אל הפרוזדור חוסמת אותו בעת הפתיחה ויש להחליפה.

המומחה (המהנדס אמיל אבו האני - יב"ע) בדק טענה זו וקבע כי דלת הממ"ד לא חוסמת את המעבר. במצב של פתיחה נשאר כ- 30 ס"מ ואף אינה בולטת לתחום פתח דלת החדר הסמוך. לכן אין צורך בהחלפתה.

התובעים מבקשים לאשר להם ירידת ערך בגין חוסר האפשרות למעבר אדם בעת פתיחת דלת הממ"ד או בשל בעיה בטיחותית שהדלת עלולה לפגוע בעת פתיחתה במי מדיירי הבית.

אכן דלת הממ"ד אינה מאפשרת מעבר תקין בפרוזדור בעת פתיחתה. יתרה מכך, הדלת אכן עלולה לסכן אנשים שעוברים בפרוזדור בעת פתיחתה. דא עקא, לא הונחה לפני כל חוות דעת המוכיחה את שיעור ירידת הערך. אולם בע"א 4213/90 חפציבה חברה לבנין עבודות ופיתוח בע"מ נ. להנר [פורסם בנבו] אושרה פסיקה על דרך האומדנא כאשר הוכח שנגרם נזק וודאי וערכאת הערעור לא התערבה בשל גובה הסכום שנפסק.

בענייננו דורשים התובעים לפסוק סך של 5,000 ₪ בגין ליקוי זה ואני מוצא כי סכום זה סביר."

פסק הדין פורסם בפדאור.

יש להבהיר שדלת הממ"ד איננה "גזירה משמים"; אפשר לתכנן את הדירה עם ממ"ד תקני, מבלי שהדלת תיצור הפרעה. לדוגמא, אפשר לתכנן מבואה אליה תיפתח דלת הממ"ד, כך שהפרוזדור יוותר חופשי. אפשרות אחרת, אשר מקובלת בעיקר בדירות ששטחן מצומצם - היא התקנת דלת הזזה לממ"ד.

טוען סינון...ajaxSpinner