ווטה המתוכננת לפי התקן
הבהרה: ווטה היא בליטה מהעמוד, המיועדת להוות משענת לקורה. הווטה מקובלת בתכנון מבנים כהשענה לגיטימית לקורות הניצבות לעמוד, בתנאי שהתכנון הכולל של הווטה הוא נכון.
לא די בתכנון של ווטה לפי הוראות התקן ולפי הנוסחאות שבתקן, כי הווטה הינה רכיב אחד במכלול שלם, וחובה לבדוק את מידת ההשפעה של קיומה כאלמנט נושא עומס – השפעה על העמוד, והשפעה על היסוד.
ללא הווטה, העמוד נושא בעמיסה צנטרית [צירית] ואילו בהוספת ווטה, מוסיפים עומס אקסצנטרי, ואם לא מתחשבים באקסצנטריות בתכנון העמוד והיסוד – עלולים לגרום לכשל. עמוד המקבל עומס אקסצנטרי צריך להיות מותאם לכך, כי פועלים עליו מומנטים וכך גם היסוד.
לא מדובר כאן בשיעור בהנדסה אזרחית [בטון מזוין], אלא בסוגיות שבאות לדיון משפטי – דבר שאירע השבוע, והיה עליי להסביר לבית המשפט כי הווטה היא רכיב מקובל ולגיטימי אשר יש בתקן הישראלי התייחסת אליו כולל אופן החישוב, אך חישוב הווטה לפי התקן לא מבטיח כי העמוד – גם הוא חושב לאקסצנטריות הנובעת מהשענת הקורה על הווטה, כמו גם היסוד.
זאת ועוד, בתכנון נכון של ווטה, עם מקדם בטיחות גבוה, כך שהיא לא תישבר גם בפעול עומסים גבוהים – עלול להיווצר נזק יותר משמעותי, והוא, שבר בעמוד תחתיה, אם הוא לא חושב לשאת מומנטים...
יש בהחלט מצב, בו מתכננים ומבצעים ווטה, לא בדיוק "לפי התקן", אלא "לפי העין" [במנותק מהכוחות הפועלים במציאות], וללא התאמת העמוד והיסוד לשאת מומנט. עדיף כך, כי הווטה תישבר והעמוד יישאר על מכונו.
כדי שהווטה לא תישבר בפעול עומס הקצה של הקורה, וגם העמוד והיסוד יהיו יציבים, נדרש לבצע את הפעולות הבאות במצטבר:
-
תכנון נכון של הווטה לפי התקן 466.
-
התחשבות באקסצנטריות ותכנון העמוד לכוחות אנכיים ולמומנטים המופעלים עקב כך.
-
התחשבות באקסצנטריות ותכנון היסוד לכוחות אנכיים ולמומנטים המופעלים עקב האקסצנטריות.