תפריט חיפוש

זווית הפתיחה של דלת בדירת מגורים

17 אפריל, 2016 |
ד"ר אברהם בן עזרא

מעיון בתוכניות היתר בניה, תוכניות עבודה ותוכניות מכר, רואים כי כל הדלתות מסומנות כך שמידת פתיחתן היא לכל הפחות זווית ישרה – תשעים מעלות.

באופן עקרוני, דלת בדירת מגורים צריכה להיפתח בזוית של 90 מעלות לכל הפחות, שאם לא כן רוחב המעבר מוקטן במידת מה, וכן זווית פתיחה קטנה מ-90 מעלות מהווה פגם בביצוע וליקוי חזותי. לצורך יצירת זווית פתיחה נכונה, דואגים לכך שמלבן הדלת המורכב ממשקוף, שתי מזוזות ומפתן [סף], ייבנה בריחוק מהקיר כך שהמרחק מקוו הצירים ועד הקיר יהיה יותר גדול משיעור בליטת ידית הדלת, ביחס לכנף הדלת. 

בית המשפט התייחס לליקוי של פתיחת דלת ממ"ד בזווית קטנה מ-90 מעלות בת"א 1208/96 אלברט אוחיון ואח' נ' עזרא חממי ואח' בית המשפט המחוזי בתל אביב, שופט: סגן הנשיא משה טלגם [כתוארו אז], לא פורסם, מובא בספר "תכנון דירה כחוק" מאת א' בן-עזרא בהוצאת "בורסי" 2002, עמ' 401.

בית המשפט קבע זאת כליקוי המזכה את הדיירים בפיצוי.

כך גם נפסק בערעור שהוגש על פסק הדין הנ"ל לבית המשפט העליון, ולהלן ציטוט משם:

"25. דלת ממ"ד: באשר לדלת הממ"ד נפסק, כי יש לתקן הליקוי כך שתתאפשר פתיחה של מעל 90 מעלות כמתחייב על-פי הדין. נפסק, כי יש לתקן ככל הניתן ובמקרים שלאניתן לעשות כן ישולם פיצוי בסכום של 500 ש"ח הנושא הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום 18.8.00 ועד לתשלום המלא בפועל. האחים חממי טענו שהסכום שולם במלואו ביום 31.8.00 (תחשיב נזק חממי)."
 

ע"א 7298/00 בסט דוד סמואל נ' חממי עזרא פורסם ב"פדאור" 07 (27) 586 [פסק דינה של השופטת דבורה ברלינר]

אין פלא בכך שבית המשפט בערכאה הגבוהה ביותר אימץ כלל זה של פתיחת דלת בזווית ישרה, שכן מדובר בכללי הביצוע הטובים וההגיוניים ביותר מבחינת תכנון וביצוע.

טוען סינון...ajaxSpinner